Ukoliko se bavite komercijalnom uporabom bespilotnih letjelica onda će vam slijedeće preporuke pomoći da moguće probleme smanjite na minimum. Lista potrebnih koraka u konačnici će ovisiti o području primjene bespilotne letjelice kao i regulatornom okviru koji se kontinuirano razvija. Želimo omogućiti sigurne i odgovorne letačke operacije te je, naravno, svaka sugestija u dopuni pojedinih potrebnih koraka, dobrodošla.

Planiranje letačke operacije

 1. Pronalaženje lokacije na karti – (maps.google.com; maps.bing.com)
 2. Provjeravanje lokacije u odnosu na kontrolirani zračni prostor. (VFR karte u HKZP)
 3. Vremenski uvjeti / vremenska prognoza. DHMZ; AccuWeather.com
 4. Da li se radi o snimanju ravne ili neravne površine? Važno kod snimanja brdovitih područja gdje je dobro odabrati najvišu moguću točku radi vidljivosti i dometa signala.
 5. Utjecaj položaja sunca na obavljanje letačke operacije. Sjene značajno utječu na rezultate NDVI indeksa kao i na finalnu kvalitetu slike ako se radi o klasičnom snimanju iz zraka.
 6. Utjecaj vjetra kod snimanja u gradu – uzimati u obzir specifična strujanja vjetra oko objekata koje mogu utjecati na smjer kretanja letjelica ponekad dovesti do oštećenja/pada radi nagle promjene smjera vjetra.

Osiguravanje svih potrebnih dozvola

 1. Kontrolirani zračni prostor – ukoliko planirate letačku operaciju u kontroliranom zračnom prostoru uzmite u obzir da to planirate barem 10tak dana unaprijed obzirom da je popunjeni obrazac potrebno je poslati najkasnije 8 radnih dana prije planiranog djelovanja u Odsjek uporabe zračnog prostora  (ouzp@crocontrol.hr )
 2. Dozvola za snimanje iz zraka od DGU Državne geodetske uprave – svakako pratiti detalje oko potrebnih dozvola definiranih u “Uredbi o snimanju iz zraka”
 3. Dokumentacija koju uvijek treba imati prilikom obavljanje letačke operacije (Potvrda Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, letački priručnik, i sl)

Priprema letjelice

 1. Da li imate svu potrebnu opremu?
 2. Imate li rezervnu SD karticu?
 3. Imate li dovoljno mjesta na SD kartici?
 4. Napunjenost baterija letjelice , kamere i sl.
 5. Rezervne elise
 6. Nadogradnja svih aplikacija (smartphone, tablet) za upravljanje letjelicom.

Dolazak na lokaciju

 1. Analiza lokacije i identifikacija mogućih rizika za osobe imovinu i samu letjelicu.  Ukoliko je potrebno, poduzimanje mjera za smanjenje tj. uklanjanje rizika i vođenje zapisa o istima.
 2. Definiranje najbolje lokacije za polijetanje i slijetanje.
 3. Testiranje kamere i svih pre-definiranih parametara letjelice.
 4. Pregled lokacije obzirom na moguće prepreke, dalekovode i antene.
 5. Osiguravanje lokacije
 6. Ograditi lokaciju s koje obavljate letačku operaciju. Svakako osigurajte  neometano upravljanje obzirom da bespilotne letjelice izazivaju znatiželju ljudi u blizini koji vole postavljati pitanja dok letite što može dovesti do neželjenih posljedica. Također djeca u većini slučajeva imaju potrebu hvatati bespilotnu letjelicu što može dovesti do ozljeda. Preporučeno je da uz osobu koja upravlja letjelicom uvijek budu prisutne jedna do dvije osobe.
 7.  Obavijestiti HKZP/nadležnu kontrolu leta o početku letačke operacije ukoliko  je potrebno. – Standardna procedura gdje će vam od strane HKZP biti dane detaljne upute.
 8.   Također ukoliko ste odustali o letačke operacije HKZP/nadležnu kontrolu leta treba o tome obavijestiti.

Obavljanje letačke operacije

 1. Uvijek je dobro imati pomagača koji može osiguravati prostor tokom polijetanja i slijetanja, i obavljati ostale funkcije tokom leta.
 2. Što više pojednostaviti stvari, i fokusirati se na planirani zadatak. Svaki sustav ima resurse i ukoliko se bavite komercijalnom djelatnosti želite s njime pametno raspolagati i poduzimati minimalne rizike.
 3. Provjerite snimljeni materijal na licu mjesta na prijenosnom računalu. Ukoliko snimate na udaljenim lokacijama dobro je provjeriti da li je sve snimljeno kako ste planirali kako bi izbjegli ponovno snimanje. Naravno sve ovisi o scenariju i podacima koje prikupljate bespilotnom letjelicom.

Vođenje zapisnika o letačkoj operaciji

 1. Zapisati detalje o vremenskim uvjetima, trajanju leta i sl. – Korisno za kasnije analize pogotovo kada letite u “eksternim uvjetima” npr. niske/visoke temperature, vjetar, kiša i sl.

Završetak letačke operacije

 1. Obavijestiti HKZP/nadležnu kontrolu leta o završetku letačke operacije ukoliko  je potrebno. – Standardna procedura gdje će vam od strane HKZP biti dane detalje upute.

Prebacivanje prikupljenih podataka na stolno računalo.

 1. Postojeći formati i alati. – Na izbor je veliki broj alata koji omogućavaju obradu prikupljenih podataka ovisno o konačnom scenariju.

Obrada prikupljenih podataka.

 1. Osigurati mjesto za pohranu podataka obzirom da se npr. za svakih 30tak hektara obrađenog terena prikupi u prosjeku 1GB podataka
 2. Arhivirati podatke s bespilotne letjelice za eventualnu kasniju analizu i izvještavanje gdje posebno obratiti pažnju na dnevnike letenja (flight log)