Održana 5. Skupština Udruge

25. listopada 2018.

U četvrtak, 25. listopada 2018., na adresi Europski dom, Jurišićeva 1, 10000 Zagreb, s početkom u 18:00 sati održana je 5. Skupština Udruge. Skupština je imala izborni karakter. Budući su članovima IO, Predsjedniku i Dopredsjedniku istekli mandati, u skladu s člankom 23. st. 4. Skupštinu je sazvao dosadašnji predsjednik Davor Crnogorac. Nakon otvaranja skupštine i jednoglasnog prihvaćanja predloženog dnevnog reda, prezentiran je rad udruge i postignuti rezultati u vremenu od prošle skupštine.
Prezentirano je nekoliko važnih postignuća, od kojih možemo ovdje istaknuti samo neke od njih. Aktivno smo sudjelovali u edukaciji javnosti o prednostima ali isto tako i opasnostima korištenja bespilotnih sustava, kroz direktnu komunikaciju sa zainteresiranima, kroz našu web stranicu i Facebook profil. Mnogo tih aktivnosti se događalo u pozadini, u direktnoj komunikaciji sa zainteresiranim pojedincima i tvrtkama koji su nas kontaktirali na dnevnoj bazi. Potaknuli smo i sudjelovali u organizaciji prvog (i drugog) prvenstva RH u utrkama dronova, a kroz medijsku pozornost koju smo dobili, dalje smo pozitivno utjecali na mišljenje javnosti o sustavima bespilotnih zrakoplova. Aktivno smo sudjelovali na mnogim događajima vezanim za temu dronova i to vlastitim štandovima, predavanjima i pitanjima, od Radionica Agencije i Foruma HKZP-a, preko Dronefesta do DroneExpo ODE2018. Sudjelovali smo u ukreiranju Pravilnika o sustavima bespilotnih zrakoplova svojim komentarima i prijedlozima, od koji sa zadovoljstvom možemo reći da su mnogi usvojeni u već predstavljenoj novoj verziji Pravilnika (V2.0). Poštujući proces izmjena u zračnom prostoru RH opisan u Pravilniku o upravljanju zračnim prostorom, argumentirano smo se obratili nacionalnom Povjerenstvu za upravljanje zračnim prostorom (NPUZP) sa prijedlogom da se iz Pravilnika o UAS izuzme letenje do 50m AGL izvan kruga 6km oko referentne točke aerodroma (ARP), što bi moglo biti objavljeno kroz novu verziju Pravilnika. Prepoznati smo od strane nadležnih tijela u RH kao legitimni predstavnik registriranih operatora sustava bespilotnih zrakoplova. Otvorili smo put za daljnju suradnju industrije i Udruge u ostvarenju zajedničkih ciljeva.
Dosadašnji Predsjednik Udruge, Davor Crnogorac se očitovao kako se ne želi ponovo kandidirati. Dosadašnji IO je za novu Predsjednicu predložio Nadu Finderle koja je izjavila da prihvaća kandidaturu, te je jednoglasnom odlukom svih članova Skupštine Nada Finderle izabrana za novu predsjednicu, Davor Crnogorac je izabran za Dopredsjednika, a Neven Šosterič za Tajnika HUBS-a. Također, jednoglasnom odlukom Skupštine, potvrđen je izvršni odbor prema prijedlogu predsjednice. Predsjednica udruge je svima prvo zahvalila na ukazanom povjerenju, a posebno je zahvalila dosadašnjem predsjedniku udruge i svim aktivnim članovima koji su doprinosili radu i razvoju HUBS-a, te se osvrnula na plan rada u svojem mandatu. Govorila je kako planira nastaviti dalje razvijati ideju Udruge kao centralnog mjesta ekspertize po pitanju sigurnog korištenja i integracije bespilotnih sustava u Hrvatskoj, intenzivirati komunikaciju unutar udruge, a posebno unutar izvršnog odbora te je zamolila izvršni odbor i sve članove za podršku i aktivni doprinos u radu i zajedničkom razvoju Udruge.