U utorak, 10. prosinca 2019. godine, na adresi ZICER, Avenija Dubrovnik 15, 10000 Zagreb, s početkom u 18:00 sati održana je 6. Skupština Udruge. Skupštinu je sazvao izvršni odbor, imala izvještajni karakter, a pozive je članovima uputila predsjednica Udruge. Nakon otvaranja Skupštine i predlaganja dnevnog reda, isti je jednoglasno prihvaćen po svim predloženim točkama.

Predsjednica udruge je sve prisutne članove izvijestila o radu Udruge u vremenu od prošle Skupštine do danas. Ostvarili smo nekoliko važnih aktivnosti i postignuća, a posebno su istaknute neke od njih. Svakako je važno informirati članstvo kako su ažurirane sve tražene izmjene za upis promjena udruga u gradskom uredu Grada Zagreba donesene na prošloj Skupštini, što je učinjeno. Imali smo promjenu nove službene adrese HUBS-a i sada je adresa Kneza Mislava 12, Zagreb. Izrađena je nova web stranica www.hubs.hr.

Krajem siječnja 2019. održana je 1. tematska radionica za sve članove HUBS-a, pod nazivom Praktična primjena NOVIH Pravilnika, uz predavanja predstavnika HACZ i HKZP.

Održane su brojne tematske radionice članova IO HUBS-a, na kojima su članovi izvršnog odbora HUBS-a obradili razne aktualne teme, poput DGU – Nova Uredba o snimanju iz zraka –  e-Savjetovanje: kao HUBS smo dostavili konstruktivne prijedloge, a u „Narodnim novinama“ br. 28/2019 od 22. ožujka 2019. godine objavljena je Uredba o snimanju iz zraka.

Nadalje, kao HUBS smo iznijeli primjedbe na plan promjene Zakona o obrani i tražili da u svoj plan uvrste brisanje članaka koji su podloga za DGU uredbu, Nacrt prijedloga Uredbe o snimanju iz zraka. Sudjelovali smo i u savjetovanju o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrani, na koje smo se odazvali kao HUBS te napisali i dostavili prijedlog u sklopu e-savjetovanja. HUBS se odazvao i na poziv FER-a koji je organizirao konferenciju Dronedays, 26. i 27.03.2019., na fakultetu elektrotehnike i računarstva – FER, Unska 3, 10000 Zagreb, Hrvatska, gdje je Predsjednica u ime HUBS-a održala predavanje i dva dana smo na istom događanju imali HUBS štand koji je bio dobro posječen i privukao nove članove.

Naravno, cijelo vrijeme smo aktivno sudjelovali u edukaciji javnosti o prednostima ali isto tako i opasnostima korištenja bespilotnih sustava, kroz direktnu komunikaciju sa zainteresiranima, kroz našu web stranicu, Facebook profil i razne intervjue u medijima.

Prezentiran je i plan aktivnosti za naredni period, a Udruga će nastaviti sa svojim temeljnim aktivnostima. Naravno i dalje planiramo nastavak suradnje sa agencijama, institucijama i upravama po pitanju unapređenja pravila vezanih za uporabu UAS, kao i rad na podizanju sigurnosti letačkih operacija bespilotnih sustava sudjelovanjem u procesima unaprjeđenja zakonodavnog okvira u RH, a u skladu s razvojem i napretkom tehnologije svjetskih trendova. Svakako se planira nastavak aktivnog pružanja informacija putem weba, društvenih mreža i radionica, a pogotovo članovima HUBS-a i onima koji će to tek postati, te građenje i razvijanje baze znanja. Kako je i ranije dogovoreno, nastavljamo aktivno sudjelovanje  i organizacije tematskih radionica i tečajeva, te pružanje pomoći, podrške i sudjelovanja pri organizaciji konferencija i različitih događanja vezanih uz bespilotne zrakoplove.

Skupština je cijelo vrijeme svojeg rada imala jednaki broj prisutnih članova. S radom je završila 10. prosinca 2019. u 19:13h. Skupštinu je vodila predsjednica Nada Finderle, a zapisnik je vodio tajnik Neven Šosterič.