Redovna godišnja skupština Hrvatske udruge bespilotnih sustava održana je 17.11.2017., s početkom u 18:00 sati u prostorijama poslovnog centra PreZento u ulici Kneza Mislava 12, 10000 Zagreb.

 

Nakon otvaranja skupštine i usvajanja dnevnog reda , prezentiran je rad udruge i postignuti rezltati u vremenu od prošle skupštine. Količina informacija, aktivnosti , edukacija kao i postizanja suradnje sa mjerodavnim insitiucijama je imponzantna, a što se moglo jasno vidjeti iz prezentacije predsjednika udruge gosp. Davora Crnogorca.

 

Tako možemo istaknuti  inicijativu HUBS.a za unapređivanjem postoječe regulative po pitanju bespilotnih sustava. Nakon sastanka kao što je bio “okrugli stol” gdje smo započeli razgovarati o promjenama u pravilniku o bespilotnim zrakoplovima , inicijativa HUBS.a je dovela do zajedničkog sastanka svih mjerodavnih tjela , HKZP, HACZ , DGU , MORH ,.. te na taj način omogučila detektiranje određenih zapreka u obavljanju letačkih operacija iz zraka .

 

Naravano bilo je tu i dosta govora o pozitivnom smjeru u kojem se kreče cijela zrakoplovna zajednica , a kao takav smjer bitno je istaknuti napore HACZ za postizanjem fleksibilnije regulative i naravno iskorak HKZP sa AMC portalom koji je zapravo presedan na svjetskom nivou po pitanju fleksibilne uporabe zračnog prostora.

 

Uz mnogobrojna sudjelovanja na eventima povezanim sa zrakoplovnom i modelarskom zajednicom , organizacije 2. državnog prvenstva u drone racingu , znanstvenim skupovima…

HUBS je pokrenuo zajedničku akciju pod sloganom ” prije uključivanja baterije , uključi mozak” te na taj način pristupio educiranju javnosti o opasnostima koje proizlaze nepoštivanjem pravila letenja , kao i pravilnika o bespilotnim zrakoplovima.

Planovi koji su pred nama obuhvačaju nastavak provođenja edukacija , promjene u pravilnicima i uredbama  , a sve u smjeru centraliziranog mjesta za odobravanje letačkih operacija bespilotnim zrakoplovima  i naravno minimalizacije uvjeta za sve koji se bespilotnim sustavima bave iz hobija i rekreacije.